• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/ASARUM EUROPAEUM L. – Kopitnjak

ASARUM EUROPAEUM L. – Kopitnjak

Datum: 21.07.2011 13:29 | Kategorija: Biljne vrste

ASARUM EUROPAEUM L. – Kopitnjak Narodni nazivi: gorski kopitac, gorski kopitnjak, konjsko kopito, kopito.

Opis biljke: Kopitnjak je otrovna biljka. Trajnica kojoj podanak puže neposredno ispod površine tla. Kopitnjak je niskog rasta, svega 5 do 10 cm visine. Iz svakog pupa uzdignute stabljike izrastu po dva uspravna lista s dugom peteljkom. Kruti su i sjajni, tamnozelene boje. Cvjetovi su neugledni, izvana zeleno-smeđi, a iznutra crvenkasto-cme boje. Nalik su malom lješnjaku. Korijen biljkemiriše poput papra. Ukus je mirodijski, ali ipak gorak.

Vrijeme cvatnje: Ožujak do svibnja.

Stanište: Često se nalazi u velikom mnoštvu, posebno na krečnom tlu. Pretežno raste u mezofilnim šumama od nizina do subalpskog pojasa. Veoma je čest u šumi hrasta kitnjaka, graba, brdskoj bukovoj šumi, u mješovitoj šumi bukve i jele, kao i u šumama bora, molike i munike. Tip zemljišta koji mu odgovara je rastresito, plodno, alkalno, neutralno ili slabo kiselo. Za lijek se koriste listovi i sjeme. Svi dijelovi kopitnjaka imaju oštar ukus. Osim što je ljekovita, ova vrsta je i otrovna.

Ljekoviti dijelovi biljke: Sabire se podanak od sredine kolovoza do sredine rujna. Sabrano korijenje nakon mjesec dana je bezvrijedno. Osim samog podanka, sabire se čitava biljka s podankom.

Ljekovite i djelotvorne tvari: U podanku je dokazano nekoliko djelotvornih tvari: malo isparljivog ulja, asaron, oštra materija poput kamfora, tanin, šećer, smola i škob.

Ljekovito djelovanje: Podanak je u prvom redu sredstvo za povraćanje, primjena je uobičajena samo u homeopatiji i u pučkoj medicini. Koristi se za liječenje astme, povratne groznice, kašlja, žutice i bubrega. Stupanj otrovnosti uvjetovan je staništem na kojem biljka raste.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.