• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

ACORUS CALAMUS L. – Iđirot

Datum: 21.07.2011 13:21 | Kategorija: Biljne vrste

ACORUS CALAMUS L. – Iđirot Sinonimi: Acorus aromaticus Gilib., Acorus odaratus Lam., Acorus vulgaris Kern.

Narodni nazivi: baban, igirot, kalamus, mirisna trska, mirisni korijen, kolmež, mačinac, meček, mirisavi šaš, mirišljivi šaš, sabljar, vodena sabljica, vodeni božur.

Opis biljke: Iđirot je trajna biljka s veoma razgranjenim podankom koji je na donjoj strain gusto obrašten korijenjem. Iz njegovog prednjeg kraja izbijaju mnogobrojni ravni do 1 m visoki listovi sabljastog oblika. Trobridna ili četverobridna stabljika nosi u sredini cvjetni klip, čunjastog oblika 5 do 8 cm dužine, žućkasto-zelene boje. Plodovi su crvene boje koji rijetko dozore u srednjoeuropskom podneblju pa se biljka razmnožava vegetativnim putem, tj. podankom.

Vrijeme cvatnje: Lipanj-srpanj

Stanište: Biljka potječe iz Azije, a u našim nizinskim područjima često raste u velikim skupinama kao izrazito močvarna biljka uz stajaće i tekuće vode, a zatim u plitkim barama i močvarnim područjima.

Ljekoviti dijelovi biljke: Za lijek se upotrebljava korijen koji se kopa u proljeće i jesen, poslije cvatnje, nakon što lišće počne venuti. Korijen se ne smije guliti jer tako više hlapi. Sabire se podanak očišćen od sitnih korjenčića i dijelova živih i obamrlih listova, te dobro opran. Podanak se reže na oko prst duge komade i suši u sjeni, najbolje nanizan na jaki konac i obješen na prozračno mjesto. U većim količinama može se podanak iđirota sušit i na umjetnoj toplini, koja ne smije preći 35 °C, jer bi u potivnom droga izgubila na sadržaju eteričnog ulja. Podanak se prerađuje nakon guljenja treba također osušiti jer i on sadrži dosta eteričnog ulja. Iz čitavog podanka dobiva se destilacijom eterično ulje.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Podanak sadrži gorku tvar akorin, smolasti akoretin, nadalje eterično ulje i kalamin-holin. Za vrijeme sušenja stvaraju se male količine tanina.

Ljekovito djelovanje: Iđirot pripremljen kao čaj izvrtan je lijek protiv groznice, za jačanje želuca i živaca. Koristi se i kao lijek protiv nadimanja, slabe probave, sluzavosti bubrega, gihta, lupanja srca, raznih prehlada, kašlja, upaljenih sluznica, podrigivanja, žutice, čireva i kostobolje. Pomiješan s drugim ljekovitim biljem jača i popravlja krv, odstranjuje loše sokove iz tijela i liječi vodenu bolest. Uklanjanjem svih tih bolesti otklanjaju se konačno smetnje u izmjeni tvari, pojačava optok krvi i znatno poboljšava slabokrvnost. Ako se osušeni korijen žvače, on stvara kod pušača lagani podražaj na povraćanje, a kod ponovljene upotrebe može doći i do odvikavanja od pušenja. Sirovi sok podanka, nakapan u oči, djeluje na jačanje očiju. Masiranje leđa esencijom iđirota, koju je najbolje gotovu nabaviti u ljekarni, veoma jača djecu koja naginju rahitisu ili skrofulozi. Isto tako pospješuje ozdravljenje ako se esencija stavlja na čireve, na otvoreno razjedanje i gnojenje kostiju. U tu svrhu se lanena krpa umoči u esenciju i nakon toga stavi na oboljelo mjesto. Kao dodatak kupkama podanak iđirota djeluje vrlo dobro i umirujuće kod prenapetih i rastrojenih živaca i s tim u vezi na stalne nesanice, kod nervnih slabosti kao i kod ženskih bolesti. Na kraju treba upozoriti da se podanak iđirota ni u kom obliku ne smije upotrebljavati kod proljeva.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.