• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

PICEA ABIES - Smreka

PICEA ABIES - Smreka

Datum: 24.09.2014 14:58 | Kategorija: Biljne vrste

 PICEA  ABIES - Smreka Narodni nazivi: čam, čamić, ela, jala, jel, jela, omara, omarika, omorika, smrč, smrča.

Opis biljake: smreka raste kao vitko drvo, krošnja joj je piramidalna oblika. Stablo je pokriveno ljuskavom, smeđe-crvenom korom. Iglice, tj. listovi smreke, smještene su gusto oko grana. Smreka je jednodomna biljka: ženski cvjetovi rastu kao viseći češeri valjkastog oblika. Smreka naraste i preko 50 m u visinu.

Vrijeme cvatnje: cvate u svibnju dok je vrijeme sazrijevanja sjemena u rujnu i listopadu.

Stanište: smreka pripada drveću evropskog područja. Smreka uspijeva na planinama sve do granice šumskog područja.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabiru se u proljeće posve mladi izdanci (Gemmae Pini, Turiones Pini) i to dok su još pomalo zavijeni u smeđe ljuskice. Ako se mladi izdanci lagano smrve među prstima, mirišu jako smolasto i na balzam dok im je okus nagorak, smolast i nadražujući. Izrasle iglice i smola sabiru se između lipnja i kolovoza. Mladi izdanci i potpuno izrasle iglice duljim stajanjem gube relativno visok postotak vitamina C.
od pripreme čajnog uvarka od izdanaka i iglica, dolazi do 50 posto gubitka vitamina C. Još veći gubitak vitamina C pretrpjeli bi izdanci i iglice ako se ne bi upotrijebili odmah nakon sabiranja.
Iverje mladih grana sabire se u svibnju i lipnju. Glavni sastavni dio smole je terpentin, a najviše ga ima u boru. Ljekovitost i smole i terpentina ista je kod svih vrsti četinjača. Terpentin sadrži oko 15 do 20% eteričnog ulja (Oleuml Terebinthinae) i oko 70% čiste smole (Resina Pini) uz još nekoliko tvari, kao bornilacetat, pinen, limonen i dr.

Ljekovito djelovanje: uz visoku gospodarsku vrijednost crnogoričnog drveća, (smreka, jela, bor, ariš, borovica) važna je i primjena u liječenju. Iz opisanih mladih pupova, odnosno, mladih iglica i izdanaka priprema se čajni oparak (prelije se vrućom, ne ključalom vodom i ostavi da odstoji 5 do 10 minuta) i pije topli s medom, protiv kašlja, katara, protiv gripoznih pojava. Taj se čaj rado primjenjuje i kod katara mjehura i kao čaj za čišćenje krvi. Ako se topli čaj pije u krevetu, on djeluje na jače izlučivanje znoja. Čaj nadalje pokazuje vrlo dobar učinak i kod tzv. proljetnog umora, pojave koja dolazi izmakom zime i početkom proljeća, a prouzrokovana je pomanjkanjem vitamina C. U to vrijeme, kad još nema svježeg povrća kojim bi se tijelu pribavilo potrebnog vitamina C, već tjeraju mladi izdanci četinjača, pa se redovitim uživanjem čaja od mladih izdanaka s uspjehom može suzbiti proljetni umor.
I ostale bolesti, nastale pomanjkanjem osnovnih tvari potrebnih organizmu, kao krvarenje zubnog mesa, skorbut, akutni rahitis kod male djece (Moller-Barlowljeva bolest), nestaju ako se taj čaj redovito pije.
Za pripremu čaja upotrebljavaju se pupoljci i mladi izdanci smreke, jele, bora i ariša; uzima se 1 do 2 čajne žlice tih pupoljaka i izdanaka za 1 šalicu vode. Slađenje čaja najbolje je medom ili šećerom.
Od velikog je značenja za liječenje i primjena terpentinskog ulja. To ulje djeluje nadražajno i ako se nanosi na neozlijeđenu kožu, povisuje kolanje krvi u koži, pa može čak izazvati upale i stvaranje mjehura na koži. U tom smislu može se terpentinsko ulje primijeniti za pojačanje optoka krvi u koži s odgovarajućim dubinskim djelovanjem. S obzirom da djelovanje na kožu nije samo nadražajno, nego i ljekovito, jer se sredstva za masažu koja sadrže terpentinsko ulje primjenjuju i za suzbijanje bolnog i kroničnog reumatizma mišića, upale zglobova i tetiva i za otklanjanje nakupljene tekućine u tkivu kože (oedema) koja nastaje zastojem protoka krvi.
Terpentinsko ulje može se primijeniti za liječenje mjehura na koži. Dospije li terpentin ispod kože, tada se stvaraju lokalne upale koje razaraju tkivo. Kod procesa otrovanja krvi, kao i kod gnojnih infekcija, ubrizgava se terpentin ispod kože jer sprečava širenje uzročnika bolesti.
Treba reći da kod unutarnje primjene terpentinskog ulja, odnosno preparata koji sadrži terpentinsko ulje, ono pospješuje protok krvi sluznice želuca i crijeva i pobuđuje aktivnost žuči i bubrega. Terpentinsko ulje djeluje i kao sredstvo protiv crijevnih glista. Za unutarnju primjenu treba liječnik odrediti količine, jer prevelike doze mogu izazvati povraćanje, proljev, nadražaj bubrega i upalu sluznice.
Terpentinsko ulje, odnosno pripremljeni preparati koji sadrže terpentinsko ulje, preporučuju se također za inhalacije kod oboljenja organa za disanje kao i kod kroničnih gnojnih oboljenja dišnih putova, kod bronhalnog katara, bronhitisa, upalnih procesa pluća, kod infekcioznih razaranja plućnog tkiva (plućna gangrena) i plućne tuberkuloze, ukoliko se kod plućne tuberkuloze ne radi o već uznapredovalom fibroznom procesu bolesti. Za inhalaciju se uzima 1 čajna žlica terpentinskog ulja u 0,25 litre vruće vode, a može se prokuhati i šaka smrekovih iglica i inhalirati paru tog pripravka.
Konačno, treba naglasiti da ljekovito djelovanje terpentinskog ulja ima veliku primjenu kod kupelji i to u obliku ekstrakta za kupelji. Ti dodaci kupeljima uzrokuju pojačani protok krvi što ima veliko značenje u liječenju teško zacjeljivih rana, reumatskih oboljenja i gihta, otvrdnuća mišića, zastoja rada jetre i dr.
Napokon, bolji protok krvi u čitavom organizmu ne pospješuje samo izmjenu tvari nego stvara i pojačanu radnu sposobnost, a time i osjećaj zdravlja. Ne zaboravite da je čitav niz ekstrakata za kupelji dokazan kao gruba patvorina, koji ne samo da su bez vrijednosti nego mogu imati i nepovoljne posljedice.
Kupelji od smrekovih iglica možete sami prirediti tako ako vodi za kupanje dodate procijeđen lagani uvarak od jedne šake iglica smreke, jele ili bora, njihovih zelenih češera ili vršaka grančica.
Iz starih bilinarskih knjiga i pučke medicine: žvakanje posve mladih grančica djeluje na izlučivanje mokraće, a primjenjuje se i protiv osipa, skorbuta ili protiv glista.


  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.