• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/VITEX AGNUS CASTUS- Konopljika

VITEX AGNUS CASTUS- Konopljika

VITEX AGNUS CASTUS - Konopljika

Datum: 24.09.2014 14:32 | Kategorija: Biljne vrste

VITEX AGNUS CASTUS- Konopljika Narodni nazivi : rakita, divlji biber.

Opis biljke : Grm može narasti do četiri metra i imati svijetlosmeđe izdanke. Listovi stoje nasuprost te su skupljeni u obliku ruke sa 5 do 7 listova. Cvijetovi su malehni, sastavljeni od gusto poredanih cvatova različitih boja, od ljubičaste, plave, roze do bijele. Po rasporedu listova, veoma je slična konoplji, te često može doći do zabune. Mesnati crveno-crni plodovi se koriste kao začin i anafrodizijak. Plod se sastoji od četverosjemene bobice. Cvjeta od jula do augusta. Najčešće se može naći na vlažnim mjestima i ušćima rijeka.

Stanište : prirodno stanište ove biljke je južna Evropa i Mediteran, ali se uzgaja kao ukrasna biljka u celom svetu. Agnus Castus potice iz porodice verbena, poreklom iz Azije i Mediteranskih predela.

Ljekovite tvari : sadrži iridoglikozide: agnusid, aucubin, eurostosid, flavone: casticin, isovitexin, orientin, etericno ulje s cineolom i pinenom. Ova biljka deluje na nivo progesterona i snizava nivo prolaktina.

Ljekovito djelovanje : Primjenjuje se u perimenopauzi za zaustavljanje krvarenja ili kod nepravilnih mjesečnica. Rezultati su vidljivi nakon upotrebe kroz nekoliko ciklusa. U medicinske svrhe koristi se plod koji utiče na hormonsku funkciju žena te se stoga najviše koristi kod menstrualnih problema. Konopljika pozitivno utječe na kontrolu i proizvodnju hormona tokom posljednje dva tjedna menstrualnog ciklusa. Ovaj period ciklusa je poznat po stvaranju žutog tela koje priprema jajašce za oplodnju te uterus za eventualnu trudnoću.
Neke žene mogu imati simptome kao što su neredovite i bolne menstruacije, oboljenja grudi i bolne grudi, endometrioza, zapaljenska oboljenja karlice, nenormalna krvarenja uterus, te emocionalni disbalans. Konopljika normalizuje nivo progesterona koji izlucuje žuto tijelo – stoga pomaže obnovi zdrave menstrualne funkcije. Agnus castus također oslobađa od simptoma PMS-a, uključujući nabreklost grudi, grčeve, glavobolje pa cak i akne. Konopljika se pokazala učinkovitijom nego vitamin B6.
Agnus castus može pomoći pri regulaciji nivoa prolaktina te stim pomoći pri tretmanu neplodnosti kod žena. Također ima učinka i kod pojave nedostatka mlijeka (isuficijentna laktacija). Istrazivanja pokazuju da konopljika djelotvorno utječe na hormone koji kontroliraju izlučivanje mlijeka te “ispuštanje” mlijeka iz tkiva grudi.
Konopljika ima blagotvorni učinak u žena za vrijeme menopauze.
S obzirom da je i ovo stanje vezano za hormone, konopljika može biti dobar izbor tjekom menopauze, jer poboljšava emotivno zdravlje žene i pomaže pri odrzavanju “zdrave” menopauze.
Poznato je da konopljika ne uzrokuje nikakve nus pojave. Međutim, neke osobe mogu doživeti alergijske reakcije, glavobolju i pojačano menstrualno krvarenje kao posledicu terapije konopljikom. Ukoliko se pojave ovi simptomi, potrebno je potražiti savjet stručne osobe.
Trudnice i dojilje prije uzimanja preparata konopljike treba da se posavjetuju sa lječnikom, s obzirom na stanje u kojem se nalaze. Ne savjetuje se uzimanje uz hormonsku terapiju ili sa oralnim kontracepcijskim sredstvima. Također uzimanje konopljike se ne preporučuje djeci.
Konopljika :
- smanjuje opće simptome PMS-a (razdražljivost, depresiju, glavobolje, oticanje i bolove u grudima).
- smanjuje lučenje prolaktina
- povećava nivo progesterona
- regulira menstrualni ciklus
- pospješuje ovulaciju
- pospješuje plodnost
- smanjuje pojavu akni u PMS-u

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.