• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/TRIFOLIUM PRATENSE L. - Crvena djetelina

TRIFOLIUM PRATENSE L. - Crvena djetelina

TRIFOLIUM PRATENSE L. - Crvena djetelina

Datum: 23.09.2014 15:57 | Kategorija: Biljne vrste

TRIFOLIUM PRATENSE L. - Crvena djetelina Narodni nazivi: crvena detelina, detela, detelina kravljača, djetelina, konjska ditelina, kravljača, livadska detelina, trolist.

Opis biljke: ova, na daleko poznata vrsta djeteline, rasprostranjena je u čitavoj Evropi te je u poljoprivredi vrlo važna krmna biljka koja se jako puno uzgaja. Biljka izraste 30 do 50 cm visoko, a stabljika joj je često crveno nahukana. Stabljika i trodijelni listovi kod mnogih su sorti proviđeni bjelkastim dlakama. Crvene cvjetne glavice često su jedna drugoj približene u parovima.

Vrijeme cvatnja: svibanj do rujna.

Stanište: ni crvena ni bijela djetelina nisu izbirljive. Obje vrste djeteline zahtijevaju masno zemljište, bogato hranjivim tvarima, te su osjetljive na stajaću vodu i na proljetne mrazove.

Ljekoviti dijelovi biljke: crvena djetelina se sabire kao biljka u cvatu ili se sabiru samo cvjetne glavice. I biljka i cvjetne glavice suše se u hladu.

Ljekovite i djelotvorne tvari: osim taninske i mirisne tvari te jednog eteričnog ulja, do sada nisu utvrđene nikakve važne djelotvorne tvari, pa bi ta biljka zaslužila da bude pobliže istražena.

Ljekovito djelovanje: ni crvena, a ni bijela djetelina nisu ljekovite biljke u službenoj upotrebi. U knjizi o bilju dr. Andreasa Mattiolija (1570) piše da livadne djeteline "također imaju svojstvo da omekšavaju"«, pa se često upotrebljavaju za klistiranje. Pučka medicina, međutim, drži mnogo do obiju vrsta djeteline.

Primjena u pučkoj medicini: crvena se djetelina u pučkoj medicini više upotrebljava izvana, prije svega za omekšavanje otvrdnulih žlijezda, i to u obliku mokrih i vlažnih čajnih obloga. Jednaka primjena se preporuča kod bolova izazvanih reumatizmom i gihtom i za omekšavanje mliječnih žlijezda. Čaj od crvene djeteline rado se pije za pobuđivanje rada jetre i žuči, kod akutnog ili kroničnog začepljenja, kao i za pobuđivanje apetita. Kod nekih naroda preporuča se čaj od crvene djeteline u slučajevima kada je nakon teških operacija, naročito operacija želuca, nastupilo mršavljenje pa je bolesnik slab i nema apetita.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.