• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/THYMUS SERPYLLUM L. - Majčina dušica

THYMUS SERPYLLUM L. - Majčina dušica

THYMUS SERPYLLUM L. - Majčina dušica

Datum: 23.09.2014 15:29 | Kategorija: Biljne vrste

THYMUS SERPYLLUM L. - Majčina dušica Narodni nazivi: babina dušica, divlji bosiljak, čubrić, dušica, dušićka, majkina dušica, materina dubčica, materina dušica, materinka, paprica, popovac, tamjanika, timijan, vrisak.

Opis biljke: biljka je često označena kao trajni polugrm, visine oko 30 cm sa slabo odrvenjelom, uspravnom ili puzavom stabljikom, koja je okrugla ili četverokutasta, i prema staništu na kojem raste, nejednako proviđena dlakama. I listovi su nejednakog oblika i veličine 5-15 mm, linealni do okruglasti, jajasti, suličasti, po rubu cijeli, grubi, gotovo kožasti. Svijetlocrveni do tamno-grimizni mali cvjetovi razvijaju se na vrhovima ogranaka, a okupljeni su u okruglastim cvatištima. Biljka je bogata oblicima te je podijeljena u preko 20 podvrsta i oblika.

Vrijeme cvatnje: od sredine svibnja do sredine rujna, već prema staništu.

Stanište: majčina dušica raste na suhim i sunčanim staništima, od niskih do alpskih područja. Često se pojavljuje u većim skupinama uzduž međa, na nasipima i prisojima, na suhim rubovima šuma i drugdje, a izbjegava stalnu vlagu i sjenu. Majčina dušica nebi smjela nedostajati ni u jednom kućnom vrtu ili kamenjaru, jer je to vrlo skromna biljka koja u vrijeme cvatnje stvara mirisnu jastučastu površinu i vrlo dobru pčelinju pašu.

Ljekoviti dio biljke: cvate čitavo ljeto, kada se i sabire cijela biljka. Biljka se prireže najčešće srpom, očisti od primjese trava i suši u hladu na prozračnom mjestu. Biljka se ne smije čupati iz tla, jer sabrana biljka ne smije sadržavati korijenje niti odrvenjele dijelove stabljike. Prilikom sušenja treba paziti da se biljka što je moguće manje dira, jer sa suhe stabljike vrlo lako otpadaju cvjetovi i listovi, a oni su najvredniji dijelovi.

Ljekovite i djelotvorne tvari: uz obilno eteričnog ulja, koje se iz biljke može dobiti destilacijom, nalazi se u biljci timol i karvakrol, koji imaju veliku dezinfekcijsku moć, nadalje neimenovani kiseli saponin i jedan još pobliže neistraženi glikozid. Biljka sadrži i tanin i znatnije količine mangana.

Ljekovito djelovanje: majčina dušica je, poput timijana, ljekovita biljka za rastvaranje i lakše izlučivanje sluzi, a ima i jaku moć dezinfekcije pa je vrlo prikladna kod prekomjerne sluzi u organima za disanje, kod zasluzenja pluća, kašlja, hripavca, bronhalnog katara i dr. Daljnji uspjesi u liječenju postižu se, ako se majčina dušica upotrijebi kao sredstvo za jačanje želuca i živaca, kao vrlo djelotvorni napitak kod oboljenja želuca i crijeva - naročito smanjuje želučane grčeve - kao i kod nesanice odraslih i djece.
Skrofuloza, bljedoća i slabokrvnost daljnja su područja liječenja majčinom dušicom.
U vinsku rakiju namočeni cvjetovi ili listovi majčine dušice služe za masažu i jačanje udova kod slabe ili skrofulozne djece, kod reume, gihta, uganuća, zgnječenja tkiva i kod oteklina. Taj pripravak, s vinskom rakijom, djeluje na stišavanje i smanjivanje bolova i grčeva. Za reumu zglobova i giht može se pripremiti posebno sredstvo za masažu tako da se moče u rakiji jednaki dijelovi majčine dušice i ružmarina.
Kao dodatak kupeljima za jačanje udova i osvježenje, služi mješavina od majčine dušice, stolisnika i zdrobljenih plodova borovice.
Vrlo vrijedna čajna mješavina za liječenje slabokrvnosti kod mladih i starih je majčina dušica pomiješana s jednakim dijelom koprive.
Kod upotrebe protiv glavobolje, nesanice, protiv hripavca i katara, slabokrvnosti, bljedoće, skrofuloze, te za jačanje živaca, može se čaj zasladiti i to najbolje medom.

Primjena u pučkoj medicini: ovdje u prvom redu treba navesti upotrebu majčine dušice kao sredstva za liječenje alkoholizma. Šaka majčine dušice prelije se litrom vruće, ne kipuće vode, ostavi se oko pola sata pokrivena da odstoji, procijedi i daje pijanome da pije svakih četvrt sata po jednu jedaću žlicu. Kao posljedica nastupa jaki proljev, često i mučnina i povraćanje, obilno mokrenje i znojenje, a zatim veliki apetit i žeđ, ali i odvratnost prema alkoholu. Kod ponovnog pijanstva, koje je u prvo vrijeme neizbježno, ali uvijek rjeđe, mora se ta kura češće ponavljati. U pučkoj medicini upotrebljava se čaj od majčine dušice kod padavice. Čaj ne treba davati samo kod napadaja, nego se bolesnika češće podvrgava čajnoj kuri: 2 šalice dnevno kroz 2-3 tjedna. Kod krasta ili kožnih osipa kod djece, pomoći će kupelji majčinom dušicom. Čaj od majčine dušice, zaslađen medom, u pučkoj je medicini ljekoviti napitak koji pospješuje i olakšava porod. Crijevni i želučani grčevi bit će otklonjeni, ako se na želudac i trbuh polože što je moguće topliji i vlažniji oblozi, a istovremeno treba piti 1 do 2 šalice čaja od majčine dušice, nezaslađenog i u gutljajima.

Lokacija ljekovite biljke: THYMUS SERPYLLUM L. - Majčina dušica

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.