• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/SYMPHYTUM OFFICINALE L. - Gavez

SYMPHYTUM OFFICINALE L. - Gavez

SYMPHYTUM OFFICINALE L. - Gavez

Datum: 23.09.2014 13:45 | Kategorija: Biljne vrste

SYMPHYTUM OFFICINALE L. - Gavez Narodni nazivi : crni gavez, črni koren, gabez, gabež, kilnjak, konjski rep, opašica, svatovci, vela konsolida, velika sodula, veliki gavez, volovi jezik, vrani gabez.

Opis biljke: višegodišnji korijen raste vrlo duboko u zemlji, debeo je, vretenast, razgranat, sočan, izvana tamnosmeđe do crnkaste, a iznutra svijetlo-žute do bijele boje. Stabljika je sočna, granata, grubo dlakava i visoka 30 do 100 cm. Donji listovi su veliki, s peteljkom, jezičastog oblika i grubo čekinjavi. Naizmjenično poredani listovi na stabljici jajastog su oblika i po čitavoj su površini također grubo čekinjasti. Cvjetovi imaju oblik poput uskog zvona, izbijaju tokom čitavog ljeta iz pazuha gornjih listova, a okrenuti su prema dolje u jednostrano povijenim cvatovima, boje su prljavo bijele do ružičaste ili ljubičaste.

Vrijeme cvatnje: svibanj do kolovoza.

Stanište: gavez raste po čitavoj srednjoj Evropi na vlažnim mjestima, jarcima, uz obale voda i na vlažnim livadama. Poljoprivrednik ga nerado vidi na svojim livadama, jer troši mnogo hranjiva u tlu, a i stoka ga na paši izbjegava radi grube čekinjavosti čitave biljke. S obzirom da mu korijen raste duboko u zemlju, gavez se teško da iskorijeniti.

Ljekoviti dijelovi biljke: u proljeće ili u jesen sabire se korijen. Između ožujka i travnja, na izmaku zime, ili u listopadu i studenom, korijenje gaveza sadrži najviše alantoina. Proljetno kopanje korijena vrši se dok biljka još nije u cvatu. Gavez, s obzirom na svoju ljekovitost, nebi trebao nedostajati ni u jednom kućnom vrtu! Korijen se kopa šiljastom lopatom, a svako izvlačenje korijena bit će uzaludno, jer se u zemlju duboko urastao korijen lako lomi. Za pripremu "masti od crnog korijena" tj. gaveza, upotrebljava se svježe iskopani korijen, no korijen se može i sušiti i kasnije od njega pripremiti kašu ili mast. Vrlo sočan korijen teško se suši i u postupku sušenja lagano postane plijesnjiv. Već i samo lagano plijesnjiv korijen ne smije se upotrebljavati, jer se prilikom stvaranja plijesni odmah rastvara najvrednija ljekovita tvar - alantoin. Nakon što se korijen malo prosušio, reže se po dužini u nekoliko komada i suši oprezno u blizini peći. Za vlažnog vremena korijen se vrlo oprezno suši u mlakoj pećnici.

Ljekovite i djelotvorne tvari: korijen sadrži alantoin, holin, sluz, tanin, smolu, šećer, gumu, asparagin, alkaloid simfito-cinoglosin, nadalje konsolidin i konsolicin.

Ljekovito djelovanje: ni jedna od domaćih ljekovitih biljaka ne sadrži u tolikoj mjeri ljekovitu tvar, alantoin, kao gavez, a ta je ljekovita tvar najviše potrebna za stvaranje stanica. Alantoin liječi teško zacjeljive rane, čak i gnojne. U korijenu sadržani holin djeluje na protok krvi, jer proširuje krvne žile kože i time pospješuje snabdijevanje krvi uz istovremeno povećanje crvenih krvnih zrnaca. Ostale ljekovite tvari nadopunjuju ovo tako povoljno ljekovito djelovanje. Budući da kemijskim putem dobiveni alantoin ne djeluje na izlječenje rana, a pogotovo ne gnojnih rana, može se s pravom zaključiti, da su u alantoinu gaveza sadržane nemjerljive biološke snage koje nedostaju kemijskom, anorganskom proizvodu. To znači da je gavez jedno od najboljih sredstava za rane i to vanjske i unutarnje, nastale svakovrsnim ozljedama: porezotine, ispucanost, otekline, lom kostiju i izljev krvi.
Svježe ubran i dobro očišćen korijen fino se izreže i rastopi u čistoj svinjskoj masti. U vrućem stanju procijedi se mast kroz lanenu krpu i na kraju se dobro istiješti; mast koja kaplje treba odmah teći u posudu u kojoj će se čuvati. Ovako dobivenu mast treba upotrijebiti kao kašasti oblog. Ta se mast drži i preko godinu dana i treba da je uvijek pri ruci, jer je neophodna za liječenje rana kod ljudi i životinja. Ako se i na još neočišćenu ranu namaže mast gavezovog korijena, spriječit će se otrovanje krvi, a i najdublje rane zaraštavaju gotovo bez ožiljaka. Mast se ne smije čuvati u metalnoj posudi!
Jednako je ljekovito djelovanje, kada se korijen gaveza primijeni za liječenje iznutra. Upotrebljava se protiv raznih poteškoća probavnih organa, protiv katara želuca sa ili bez proljeva, srdobolje, oboljenja bubrega kao i kod prekomjerno jake menstruacije. Nadalje se upotrebljava protiv krvarenja želuca, bronhalnog katara, upale pluća, krvavog kašlja i ispljuvka, upale porebrice i dr.
Za unutarnju upotrebu priređuje se čaj. Za poboljšanje krvne slike preporuča se bolesnicima, koji boluju od šećerne bolesti, da piju čaj pripremljen od svježeg korijena i da jedu taj korijen.
Crveno vino, u kojem je kuhan korijen, djeluje na umirenje kod krvavog mokrenja, unutarnjeg krvarenja, a preporučuje se i kod tuberkuloznih bolesnika.
Melem iz korijena i svježih listova, stavljen na svježu ranu, uzrokuje brže spajanje rane i brže zacjeljenje. Takvi oblozi ublažuju i upale kože i olakšavaju bolove kod zgnječenja tkiva.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.