• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/SEMPERVIVUM TECTORUM L. - Čuvarkuća

SEMPERVIVUM TECTORUM L. - Čuvarkuća

SEMPERVIVUM TECTORUM L. - Čuvarkuća

Datum: 23.09.2014 11:54 | Kategorija: Biljne vrste

SEMPERVIVUM TECTORUM L. - Čuvarkuća Narodni nazivi : cmilić, cmio, čuvarka, divlje smilje, gromovna trava, možek, nastran, netres, netrisak, ozluživ, pazikuća, pod silu živ, rosa u zlu dobra, smiljak, stolist, treset, uhovnik, ušna, vazdaživ, žednjak.

Opis biljke : čuvarkuća je trajna biljka s debelom lisnom rozetom. Listovi su debeli, mesnati i proviđeni šiljastim vrhom. U ljeti izraste 10 do 30 cm visoka cvjetna stapka koja je pokrivena malim ljuskastim listićima. U lažnom šticu poredani cvjetići zvjezdastog su oblika, svjetlocrvene boje a kod nekih podvrsta žute do crveno-ljubičaste.

Vrijeme cvatnje : srpanj, kolovoz.

Stanište : čuvarkuća je prvobitno bila kamenjarka južne Europe. Biljka je veoma skromnih, gotovo nikakvih zahtjeva, nalazi se još u seljačkim i drugim vrtovima, te na slamnatim krovovima seljačkih kuća a ponekad i na krvovovima pokrivenih crijepom.

Ljekoviti dijelovi biljke : prema potrebi se sabiru svježi listovi od početka ožujka do kraja listopada. Svježi sok se dobiva tiještenjem listova.

Ljekovite i djelotvorne tvari : tanin, biljna sluz, masno ulje, smola, kalcijev malat, mravlja i jabučna kiselina.

Ljekovito djelovanje : svježe zdrobljeni listovi ili čisti sok kao sredstvo koje hladi i steže, stavlja se na rane, upale, čireve, opekotine, i na bolna mjesta nastala gihtom.
Svježe sabrani listovi, pripremljeni kao čaj a istovremeno i oblozi u obliku laganog ocjetka primjenjuje se kao pouzdano sredstvo protiv pojasastog ospipa,zloćudnih kožnih bolesti, raspucane kože, hemroida i glista. U novije se vrijeme priprema svježi sok od cijele biljke, bilo u obliku tinkture ili kao homeopatski pripravak, te ga neki autori preporučuju kod gnojne upale zubnog mesa i kod upale grla, čak se spominje primjena kod raka na maternici. Mast od čuvarkuče se upotrebljava za liječenje zgnječenog tkiva, ozlijeda usred nezgoda, rana, upala, opekotina, uboda insekata.

Primjena u pučkoj medicini : sok iscjeđen od svježih listova je vrijedno sredstvo protiv uboda od insekata. Također se upotrebljava protiv griže i griži sličnom proljevu, a i kao sredstvo protiv crijevnih parazita. Svježi sok se izvana primjenjuje kod čireva na oku, kod bolova i curenja uha. Također svježi sok se upotrebljava kod početnog stanja crvenog vjetra, kod skrofuloznih čireva i kod rana koje slabo zacjeljuju. Kurje očje i sunčane pjege s očitim se uspjehom suzbijaju svježim sokom čuvarkuće. Sok se preporuča i za klistiranje kod napadaja groznice.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.