• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

SAMBUCUS EBULUS L. - Abdovina

SAMBUCUS EBULUS L. - Abdovina

Datum: 23.09.2014 10:34 | Kategorija: Biljne vrste

SAMBUCUS EBULUS L. - Abdovina Narodni nazivi : abad, abat, aptovina, aftika, burjan, divlja bazgovina, habat, hapta, haptika, haptovina, hebet, smrdljiva zova, smrdljivi bezeg.

Opis biljke : abdovina je trajna zeljasta biljka, visoka često i do 2 m čiji nadzemni dio odumire u jesen. Listovi su s peteljkom, perasti i imaju 5 do 9 lancetastih, zašiljenih i oštro nazubljenih listića. Na dnu lisne peteljke nalaze se po dva lancetasta i nazubljena postrana listića. Bijeli cvjetovi imaju grimizno-crveni dašak i grimizno-crvene prašnike.

Vrijeme cvatnje : lipanj do sredine kolovoza, što ovisi o položaju staništa.

Stanište : abdovina dolazi kao i bazga na sunčanim šumskim sječinama, rubovima šuma ili u jako svijetlim šumama, uzduž isječenih putova ili uz rubove putova. Abdovina za razliku od od bazge, ne susreće se neposredno uz ljudska naselja.

Ljekoviti dijelovi biljke : u ožujku ili u jesen sabire se korijen koji se nakon iskapanja očisti i nakon opreznog predsušenja dosuši obično na umjetnoj toplini.
Listovi i bobe sabiru se i suše na isti način kao i bazga, dok se cvjetovi ne upotrebljavaju.

Ljekovite i djelotvorne tvari : u korijenu, kao i u listovima, dokazan je encim koji cjepanjem odvaja cijanovu kiselinu. Bobe sadrže gorke tvari, eterično ulje, tanin, organske kiseline i šećer.

Ljekovito djelovanje : uz homeopatsku primjenu, upotreba te ljekovite biljke ograničena je na samo njezinu primjenu u pučkoj medicini.

Primjena u pučkoj medicini : prije svega se kaša ili pekmez od boba rado upotrebljava kao sredstvo za čišćenjem ni kod djece i slabijih osoba to sredstvo treba izbjegavati. Od davnina se pekmez ili sirup od boba upotrebljavao kao lijek koji pospješuje izlučivanje mokraće i plinova. Bilinari srednjeg vijeka smatrali su plodove abdovine vrijednijim od plodova bazge. U pučkoj medicini slove kao dobar lijek protiv šećerne bolesti.
Čaj od listova hvaljen je u pučkoj medicini kod oboljenja dišnih putova i katara pluća.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.