• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/SALIX FRAGILIS L. - Krhka vrba

SALIX FRAGILIS L. - Krhka vrba

SALIX FRAGILIS L. - Krhka vrba

Datum: 22.09.2014 15:51 | Kategorija: Biljne vrste

SALIX FRAGILIS L. -  Krhka vrba Narodni nazivi : bijela vrba, crna vrba, krta vrba, krhlica.

Opis biljke : cvjetovi nazvani "mace" pojavljuju se prije listanja, a s obzirom da je vrba dvodomna biljka, te svaki grm ili drvo nosi uvijeki samo cvjetove jednog spola i to veće, prašničke ili muške cvjetove jajolikog oblika, koji se već izdaleka raspoznaju po žutim prašnicima, i valjkaste i vitke, većinom sivo-zelene ženske cvjetove. Listovi bijele vrbe su na kratkoj peteljci, lancetasti, dugi i šiljasti, sitno nazubljeni i na objema stranama proviđeni srebreno-sivim dlakama, dok krhka vrba ima gole listove bez dlaka.

Vrijeme cvatnje : ožujak, a u višim planinskim područijima u travnju.

Stanište : vrbe se rado pojavljuju na vlažnim staništima: na rubovima jezera, ribnjaka i bara, uzduž potoka i rijeka, ali rastu i uz rubove šuma, na šumskim sječinama, a rado se sade po međama pašnjaka i livada.

Ljekoviti dijelovi biljaka : od davnina se smatra kora vrbe veoma ljekovitom a u pučkoj medicini se upotrebljavaju i listovi. Kora vrbe se sabire u proljeće tako da se guli s grana. Kora se suši u hladu, za kućne potrebe nakon sušenja usitni i sprema u tamne staklene posude.

Ljekovite i djelotvorne tvari : kao glavne djelotvorne tvari u vrbinoj kori se nalazi salicin i tanin a također i populin koji je srodan salicinu i ima slično djelovanje. Gledan s kemijskog stajališta salican je fenolglikozid koji se već u biljci putem enzima cijepa na salicilni alkohol i šećer. Oksidacijom nastaju u tijeku salicilna kiselina koja je u stvari onaj pravi lijek zbog kojeg se sabire vrbina kora.

Ljekovito djelovanje : vrbina kora u prvom redu snizuje groznicu i steže ,a dokazano je i ljekovito djelovanje u pospješenju izlučivanja znoja i mokraće, kao i umirenju bolova. Prema tome se može primjeniti s najboljim uspijehom kod grozničavih oboljenja s bolovima ili bez bolova, kod krvarenja, krvavog kašlja, krvi u pljuvački i kod krvarenja pluća i bubrega. Djelovanje na izlučivanje mokraće uzrokuje povišeno izlučivanje mokraćne kiseline pa to veoma povoljno utječe na oboljenje od gihta i upale zglobova ( artitis). Istovremeno djelovanje na izlučivanje znoja povisuje i izlučivanje iz tijela otrovnih tvari. Čaj od vrbine kore veoma se preporuča kod reumatizma,naročito kod reumatizma zglobova i kod svih pojava gihta. S obzirom da uništava klice i istodobno umiruje bolove, vrbina kora ima veoma povoljan učinak kod svih kataralnih stanja želuca i crijeva, pa se liječe proljevi i crijevni grčevi, prekomjerna sluz želuca i crijeva, a uništavnanjem klica dolazi do bakterijskog rastvaranja , koje iz želuca i crijeva odvodi otrovne tvari pa u cijelom tijelu nastaje ravnoteža sokova. Uvarak od vrbine kore služi za vanjsku upotrebu kod liječenja rana, čireva i osipa,a vrlo je dobro sredstvo za grgljanje kod upale zubnog mesa i upale krajnika. Kod znojenja nogu pomoći će redovite kupke od uvarka vrbine kore. Vlažni i topli oblozi veoma se preporučuju kod upaljenih nervnih ganglija, neuralgije trigeminusa i kod otvorenih gangreoznih čireva.

Primjena u pučkoj medicini : ekstrakt od vrbinh cvjetova (mace) upotrebljavao se ranije u pučkoj medicini s uspjehom protiv seksualne nadraženosti, nesanice i živčane slabosti (neurastenija).
Kod bolova u uhu nakapa se svježi sok vrbinih listova na komadiće vate i stavi u uho. Pepeo od vrbine kore posipa se na teško zacjeljive rane.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.