• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/ROSMARINUS OFFICINALIS L. - Ružmarin

ROSMARINUS OFFICINALIS L. - Ružmarin

ROSMARINUS OFFICINALIS L. - Ružmarin

Datum: 22.09.2014 13:32 | Kategorija: Biljne vrste

ROSMARINUS OFFICINALIS L. - Ružmarin Narodni nazivi : lužmarin, rozmarin, rosmarin, rožmarin, rusmarin, ruzmarin, ruzman, zimorad, žmurod.

Opis biljke : ružmarin je trajni, razgranjeni, zimzeleni grm. Listovi su naspramni, sjedeći, čvrsti, kožasti, vrlo uski a dugi 2-3 cm. Rubovi lista su cijeli i prema dolje savijeni. Gornja strana listova je tamnozelena a donja sivo-bijele boje i lagano pustenasta. Između listova, na krajevima ogranaka, razvijaju se pršljenasto na maloj peteljci maleni ljubičasto-plavi cvjetovi.

Vrijeme cvatnje : od ožujka do svibnja a katkad u rujnu cvate po drugi put.

Stanište : vrlo je poznat grm na sunčanim i kamenitim krajevima obalnog područja, a na otocima često se sadi i u vrtovima i u cvjetnim loncima, no vrlo je osjetljiv na mraz, pa ga u sjevernim krajevima treba štititi od hladnoće. Sadržaj ulja u cvjetovima, listovima i grančicama ovisi o klimi i o sunčanim i zaštićenim položajima.

Ljekoviti dijelovi biljke : u službenoj su upotrebi cvjetovi ružmarina, izdanci u cvatu, a najčešće se sabiru listovi. Listovi se sabiru tako da se u ljeti režu grane i stave na sušenje. Kad se grane osuše, listovi se omlate i pomoću rešeta očiste od nepoželjnih primjesa. Destilacijom listova ili grančica dobiva se ružamrinovo ulje. Ulje je sastavni dio ružmarinove masti i špirita za rane. Cvjetovi, kao i biljka u cvatu, sabiru se u travnju i svibnju i suše u hladu; droga se najbolje čuva u zatvorenim
posudama, kako je to općenito propisano kod droga koje hlape.

Ljekovite i djelotvorne tvari : uz eterično ulje, ružmarin sadrži smolu, tanin, gorke tvari i male količine saponina.

Ljekovito djelovanje : ljekovito djelovanje ružmarina na bolji protok krvi čini ga prikladnim za liječenje slabosti probave i tromosti želuca, nedovoljne opskrbe krvi i bljedoće. Djelovanje ružmarina da pobuđuje, može dovesti do poboljšanja funkcije jetre i sekrecije žučne kesice, što doprinosi poboljšanju općeg stanja organizma.
Ružmarinovo ulje u malim količinama djeluje na proširenje krvnih sudova a time i na bolji optok krvi. Kao i kod mnogih ljekovitih biljaka, i kod ružmarina djeluju nepovoljno prekoraćenje bilo u količini ili u vremenu primjene,pa mogu izazvati bolne upalne procese.
Uvarak od ružamrina primjenjuje se za vanjsku upotrebu kao dodatak kupeljima,a alkoholna otopina ružamrina služi kao sredstvo za masažu kod uzetosti,reumatizma mišića, živčnaih bolova, glavobolje i duševne i tjelesne uznemoglosti.

Primjena u pučkoj medicini : ako se ružmarin kuha u kozjem mlijeku i dnevno pije, to je lijek protiv tuberkuloze a upotrebljen izvana, kao oblog primjenjuje se protiv raka kože.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.