• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

ROSA CANINA L. - Pasja ruža

ROSA CANINA L. - Pasja ruža

Datum: 22.09.2014 12:35 | Kategorija: Biljne vrste

ROSA CANINA L. - Pasja ruža Narodni nazivi : bijela ruža, divlji šipak, divlja ruža, pasja drača, pasja roža, srbiguzica, šepurina, šibek, šipak, šipek, šipurina, šipurika.

Opis biljke : izraste u 2 do 3 m visok grm, koji ima samo u prvoj godini uspravne izboje, a u sljedećim se godinama razgranjuju u mnogobrojne povinute i viseće grane. Čitav grm je proviđen oštrim i prema dolje savijenim bodljikama. Listovi su neparno perasti, a listići jajastog oblika i oštro nazubljeni. Cvjetovi su blijedoružičaste ili gotovo bijele boje. Plodovi - šipak su jajastog obilika, svijetlocrveni i sadrže veliki broj tvrdih sjemenki.

Vrijeme cvatnje : lipanj, srpanj, a vrijeme sazrijevanja plodova od polovine rujna.

Stanište : pasja ruža raste po sunčanim rubovima šuma, na krčevinama, po živicama, među grmljem, uz ograde, međe i putove te po pašnjacima nizinskog i brdskog područja. Uspijeva i na kamenitoj podlozi no u tom slučaju su plodovi znatno manji.

Ljekoviti dijelovi biljke : u mjesecu kolovozu se sabiru tvrdi i svjetlocrvene boje plodovi, koje je najbolje sušiti na umjetnoj toplini do 50 C jer će samo tako zadržati svoju prirodnu boju. Plodovi sušeni na višoj temperaturi promjene boju i postaju tamnocrveni, pa čak i tamnosmeđi i crni, ukoliko pregore. Tamniju boju prilikom sušenja porpimaju i plodovi koji su sabrani u zrelom i mekanom stanju, pogotovo ako su plodovi omekšali djelovanjem jesenskih mrazova. Sabrana i osušena droga ne smije sadržavati peteljke niti smeđe pregorjele plodove. Osim osušene droge u cijelom stanju, dolazi često u promet i šipak koji je po dužini razrezan, iz kojeg su očišćene sjemenke i dlačice, te potom osušen na način i kao cijeli plod.

Ljekovite i djelotvorne tvari : analiza sadržanih tvari pokazala je da se u plodovima pasje ruže nalazi visokovrijedan vitamin C. Osim toga, plodovi sadrže jabučnu, citronsku, jantarnu i fosfornu kiselinu, narančasto obojeno eterično ulje, invertni šećer, saharozu, pentozan, vanilin, tragove lecitina, dekstrin, lignin, kremičnu kiselinu, željezo, aluminij i dr.

Ljekovito djelovanje : službena upotreba razlikuje plodove bez sjemena i sjemenke. Mnogostrana i obljubljena upotreba šipka ne svodi se samo, s obzirom na njegov prijatan okus, na pripremu marmelade, šipkovog vina, likera, čaja i dr., nego počiva na spoznaji da šipak posjeduje nadasve zdravo i ljekovito prirodno sredstvo. Uz crni ribiz, šipak se ubraja u plodove najbogatije vitaminom C. Istraživanja su pokazala da se sadržaj vitamina C ne smanjujem kuhanjem. Čak je utvrđeno da nakon jednogodišnjeg stajanja šipkove marmelade ili šipkovog vina količina vitamina C se samnjuje samo na jednu četvrtinu od prvotne vrijednosti. Proizvodi od šipka otklanjaju tzv. proljetni umor, malaksalost, blijedi izgled. Ostale tvari sadržane u šipku povoljno utječu na probavni trakt, a bogate količine voćnih kiselina djeluje na bolje izlučivanje mokraće, bez ikakvih nadražaja bubrega. Kod upalnih bolesti bubrega, bubrežne nakapnice ili mjehura veoma se preporuča upotreba šipkova čaja. Isto je tako vrijedna i upotreba čaja od sjemenki šipka, jer se taj čaj preporučuje upravo kod stvaranja kamenaca i pijeska, kod oboljena bubrega i mjehura, vodene bolesti. Djelovanjem na čišćenje krvi odovode se iz tijela i sva mokraćno-kisela taloženja, tako da kod svih teškoća izazvanih gihtom i reumatizmom nastupa poboljšanje i ozdravljenje.

Primjena u pučkoj medicini : šipak je već u davnim vremenima imao ulogu kao pučka ljekovita biljka te najstarije načine liječenja pučke medicine šipkom u cijelosti je potvrdila moderna biološka nauka. Ovdje spada i upotreba izraslina- šiški na pasjoj ruži koju uzrokuje ubod šipkove ose šiškarice. Od tih izraslina priprema se tinktura protiv zastoja mokraće i bolnog mokrenja. Uvarak od šipkovih šiški smatra se u pučkoj medicini veoma ljekovitim protiv zloćudnih otvrdnuća u želucu i nekih bolesti maternice, no ovu ljekovitost znanstvena medicina ne priznaje u cijelosti. Cvjetne latice šipka upotrebljava se kao čajni oparak kod krvarenja iz želuca, crijeva, pluća i hemoroida , kao i protiv proljeva i želučanih grčeva. Nezaslađen čaj od šipka preporuča se šećernim bolesnicima.

Lokacija ljekovite biljke: ROSA CANINA L. - Pasja ruža

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.