• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

RIBES GROSSULARIA L.- Ogrozd

RIBES GROSSULARIA L.- ogrozd

Datum: 22.09.2014 11:28 | Kategorija: Biljne vrste

RIBES GROSSULARIA L.- Ogrozd Narodni nazivi : agras, agroš, bodečak, greš, grešika, jegrist, kosmača, kosmulja, morsko grožđe, ogroz, rutovac, trnak, turčin.

Stanište : ogrozd je prvobitno kao samonikli grm bio udomaćen u srednjoj i sjevernoj Europi na području Sibirije i Mandžurije. Na početku ovog stoljeća ogrozd je zaražen micelijem jedne gljive koja je prenesena iz Amerike, gotovo po čitavoj Europi. Današnji ogrozd nastao je uglavnom iz novih uzgoja onih sorti koje su križane da imunim grmovima ribiza.

Ljekovito djelovanje : zreli ogrozd bogat je vitaminom C i zbog toga vrlo djelotvoran protiv skorbutnih oboljenja. Ogrozd sadrži kalij koji djeluje na pospješenje izlučivanja mokraće. Uživanje nezrelih plodova ogorzda, pa i ako se na to još pije voda, može prouzročiti najteža oboljenja crijeva pa čak i smrtne slučajeve. Plodovi u crijevima izazivaju vrenje, a vodom razrijeđeni probavni sokovi nisu u stanju suzbiti to vrenje. Vrenjem se stvaraju plinovi koji dovode do prekomjernog proširenja crijeva i, konačno do klijenuti crijeva. Na ovakve posljedice treba upozoriti djecu koja su često sklona jesti nezrele plodove.


  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.