• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

RIBES NIGRUM L. - Ribiz crni

RIBES NIGRUM L. - ribiz crni

Datum: 22.09.2014 11:04 | Kategorija: Biljne vrste

RIBES NIGRUM L. - Ribiz crni Narodni nazivi : grozdić, samorodina, svrb.

Opis biljke : grm crnog ribiza sličan je crvenom, samo s tom razlikom što listovi na donjoj strani imaju uljne žljezde, cvjetovi su žućkasto-zeleni ali na rubu smeđe-crveni. Bobe su u početku smeđe-crne ,a kad dozore, tamnocrne boje.

Vrijeme cvatnje,sazrijevanja kao i staništa isto je kao kod crvenog ribiza.

Ljekoviti dijelovi biljke : sabiru se listovi i bobe u mjesecu lipnju, u vrijeme sazrijevana. Kod sabiranja listova sabiru se samo lisne plojke bez peteljke,a kod crnog ribiza treba naročito paziti da donja strana ne bude napadnuta ribizovom rđom. Rđom napadnuti listovi su bezvrijedni jer i pranje i izrezivanje napadnutih mjesta na listu ne mjenja ništa jer je napadnuti list u cjelosti postao bezvrijedan.

Ljekovite i djelotvorne tvari : listovi sadrže eterično ulje iz kojeg nastaje, cijepanjem kina- kiseline, i jedna vrlo aktivna oksidaza a to su enzimi koji prenose kisik i uzrokuju promjene u izmjeni tvari biljke. Nadalje je u listovima sadržan tanin, emulzin, organske kiseline a u svim dijelovima biljke pojavljuju se tvar koja miriši poput stjenica. Bobe ne sadrže samo vitamin C nego i vitamin J (nazvan i plućni vitamin) visokog antibakterijskog djelovanja, nadalje jabučnu i citronsku kiselinu , pektin i tamnoljubičastu boju.

Ljekovito djelovanje : pomoću vitamina C i J uveliko se sprečavaju, odnosno ozdravljaju, teške infekcije, a prije svega upala pluća. Plodovi ili sam sok upotrebljava se protiv bubrežnih bolesti i grčevitih bolova u trbušnim organima. Bobe crnog ribiza, namočene u vinskoj rakiji - pripravak pod imenom "cassis", pomaže protiv grčevitih bolova u trbuhu,djelujue kao sredstvo za jačanje i čiste krv, jer se povećanim izlučivanjem mokraće iz tijela odvode sve tvari koje djeluju otrovno i izazivaju bolest. Listovi crnog ribiza sadrže eterično ulje koje pobuđuje rad bubrega i djeluje korisno kod svih pojava reumatskih bolova i gihta, kao i kod ovapnjenja žila (arterioskleroza). Nadalje se čaj od listova preporučuje kod vodene bolesti, bolnog mokrenja, proljeva, kolika,migrene i grčevitog napada kašlja.

Primjena u pučkoj medicini : jaka rakija od bobica se upotrebljava kao sredstvo za masiranje kod napada gihta. Kod otečenih krajnika ili kod bolova u vratu preporuča se topli sok od boba. Čaj od listova treba povremeno uzimati za izlučivanje mokraćne kiseline.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.