• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/RIBES RUBRUM (L.) JANCZ - Ribiz crveni

RIBES RUBRUM (L.) JANCZ - Ribiz crveni

RIBES RUBRUM (L.) JANCZ - Ribiz crveni

Datum: 22.09.2014 10:34 | Kategorija: Biljne vrste

RIBES RUBRUM (L.) JANCZ - Ribiz crveni Narodni nazivi : boričak,crveni ribiz,grozdiće, ivanovo grožđe,ogroz,petrovsko grožđe,ribež,ribizila,rudeče grozdiče.

Opis biljke: grm ribiza je visok, već prema položaju i zemljištu, 1 do 2 m. Neke vrste rastu u obilku mailh drveća i imaju pomalo lomljivo drvo. Tanka kora rado se uvija i suši, a čitav je grm bez bodljika. Listovi su trokrpasti do peterokrpasti, grubo nazubljeni a na donjoj strani nisu proviđeni uljnim žljezdama. Zelenkasto-žuti cvjetovi vise u grozdovima. Bobe su živo crvene boje; neke su sorte svijetle, žućkaste ili tamno-purpurne boje. Bobe imaju na vrhu osušene ostatke čaške, sjajne su i prozirne, veličine 5 do 7 mm, veoma sočne i proviđene sa 10 izvana vidljivih kao merdijani složenih cijevnih svežnjeva. U mesu ploda se nalaze sjemenke duguljastog oblika.
Vrijeme cvatnje: travanj, a vrijeme sazrijevanja boba od lipnja do srpnja.
Stanište :pretpostavlja se da ribiz potječe sa područja Sredozemlja i da se u 15 st. raširio u srednjoj Europi. Na temelju novijih rezultata istraživanja pradomovina crvenog ribiza bi mogla biti u sjevernim dijelovima Europe, u Skandinaviji i u sjevernim dijelovima SSSR-a, jer tamo ovaj grm raste slobodno u prirodi kao i u području Himalaje.
Potreba za bobama ribiza, radi proizvodnje marmelade i bezalkoholnih napitaka,tako je porasla da se ribiz sve više sadi kao kultura na velikim prostorima. Katkad se grm ribiza nalazi na sunčanim šumskim čistinama gdje je dospio prenošenjem sjemena pomoću ptica.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabiru se bobe za vrijeme sazrijevanja koje se upotrebljavaju kao svježe voće, rjeđe kao sušeno, kao svježi ili sterilizirani sok, odnosno, kao ribizovo vino te kao marmelada ili kompot.

Ljekovite i djelotvorne tvari : bobe sadrže obilno vitamina C, vrijedne količine heksoze dok naprotiv ne sadrže šećer sladorne trstike. Od organskih kiselina dokazane su jabučna kiselina i velike količine citronske kiseline, te pektin, invertin, tragovi metil- salicilata i crvena boja.
Ljekovito djelovanje :bobe pobuđuju apatiti,djeluju na povišeno izlučivanje žlijezda slinovnica i zbog mnogo neprobavljivih sjemenki reguliraju aktivnost crijeva. Zbog obilnog sadržaja vitamina C, preporučuju se kod skorbuta ili bolesti koji nastaju zbog pomanjkanja vitamina. Svježe nezaslađeni sok se ne može preporučiti bolesnicima od šećerne bolesti. Sveže bobe ili svježi sok uklanja nelagodnost nastalu pokvarenim želucem.

Primjena u pučkoj medicini : svježi sok od ribiza jača zubno meso i odlična je voda za usta i za grgljanje, kod otočenog jezika trlja se svježim sokom vrh jezika, uzme se jedan gutljaj toga soka u usta i pusti da neko vrijeme djeluje na jezik.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.