• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

PRUNUS SPINOSA L. – Trnina

Datum: 29.08.2011 16:09 | Kategorija: Biljne vrste

PRUNUS SPINOSA L. – Trnina Sinonimi: Druparia spinosa Clairv.

Narodni nazivi: Crna trnovina, crni trn, divlje šljivice, dlog, drača, drnula, kukinja, mrki trn, oparnica, trnavka, trnula, trnjina, trnjula.

Opis biljke: Trnina je grm, visok 1 do 3 m, na kojemu su mladi izdanci baršunasto dlakavi,a postrane grne završavaju oštrim trnjem. Kora trnine je crno-smeđe boje. Listovi su s peteljkom, ovalna oblika, nazubljeni, s donje strane i početku razvoja oskudno dlakavi a kasnije goli. Bijeli se cvjetovi pojavljuju neposredno prije listanja tako gusto da se jedva zamjećuju grane. Plod je koštunica okrugla oblika, veličine do 1 cm; tamnoplave boje, nahukana plavičastim maškom. Tek nakon češćeg premazivanja uslijed jesenskih mrazova gubi trpak i stežući okus. Miris i okus biljke su svojstveni, nalik na gorki badem.

Vrijeme cvatnje: Od kraja ožujka, uglavnom u travnju a pojedinačno još u svibnju.

Vrijeme sazrijevanja plodova: Listopad.

Stanište: Trnina se većinom nalazi uz rubove šuma, na neplodnim tlima i pašnjacima a često se radi svojeg trnja sadi kao živica, no daje se prednost vapnenim lima. Grma je prikladan za sadnju na tlu koje klizi, jer ima obilno korijenje koje se daleko širi i dobro veže zemlju.

Ljekoviti dijelovi biljke: Sabiru se cvjetovi u travnju i svibnju, a kora s korijena i plodovi u listopadu i studenom. Plodovi se sabiru zreli, no može se sa sabiranjem pričekati dok plodovi 2 do 3 puta ne promrznu. Miris cvjetova sličan je gorkom bademu a i okusa su trpka i pomalo gorka. Plodovi imaju kiseo i trpak okus te stežu. Oba svojstva gube plodovi kad promrznu na grmu. Budući da se plodovi beru u kasnu jesen, kada ih s obzirom na vremenske prilike nije moguće sušiti prirodnim putem, treba ih sušiti uz umjerenu umjetnu toplinu, pazeći pri tome da se dobro osuše,a da ne budu spaljeni. Ako se plodovi dobro ne osuše, postaju pljesnivi te se ne smiju više upotrebljavati.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Tvari sadržane u cvijetu većim dijelom nisu još do kraja istražene, no trebao bi postojati u veoma malim količinama glikozid koji sadrži cijanovodičnu kiselinu. U plodovima je sadržan tanin, jabučna kiselina, druge organske kiseline i šećer.

Ljekovito djelovanje: Čaj od cvjetova koristi se kao sigurno sredstvo za otvaranje i jačanje želuca. Isti čaj odstranjuje kožne osipe i kožne nečistoće, umiruje grčeve u želucu, pospješuje izlučivanje mokraće, rastvara sluz kod katara, a preporučuje se kod vodene bolesti i stvaranja kamenaca. Pekmez od plodova pospješuje stolicu i posebno se preporučuje djeci koja nemaju urednu stolicu ili pate od začepljenosti. Čaj od korjena preporučuje se u liječenju groznice.

Lokacija ljekovite biljke: PRUNUS SPINOSA L. – Trnina

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.