• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

POLYGONUM BISTORTA - Srčanik

Datum: 29.08.2011 16:07 | Kategorija: Biljne vrste

POLYGONUM BISTORTA - Srčanik Narodni nazivi: Srčenjak, trava od srca.

Opis biljke: Srčenjak (Polygonumbistorta)je višegodišnja zeljasta planinska biljka. Raste na vlažnim planinskim livadama i oko bara, ali može se sresti i na vlažnim livadama nizina i, rjeđe, u šumskim predjelima. Odgovaraju mu vlažna, slabo kisela i rastresita zemljišta. Srčenjak je rasprostranjen u skoro svim djelovima Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Kod nas ga ima u centralnoj Srbiji (Kopaoniku), istočnoj (Staroj planini), zapadnoj (Tari, Maljenu), jugozapadnoj (Zlatiboru, Pešteru) i na Kosovu (sjeverne padine Šare, Koprivnik, Rugovo). U Srbiji je poznat pod mnogim narodnim imenima, kao što su volujsko zelje, želudnjak, želičara, jermen, kačja trava, mali srčanik, račjak, srčanica, srčenjača, trava od srdobolje, trava od srca, štavljika.

Iznad zemlje iz rizoma izrasta jezičasto kopljasto lišće i stabljika visine do jednog metra, koljencima izdjeljena na članke, od čega i potiče naziv polygonum (polys –- mnogo i gony – koljeno). Na stabljici su rijetko raspoređeni listovi različitog oblika i veličine, na licu goli, dok na naličju mogu biti sa voštanom navlakom ili dlakavi. Cvast je vršni, debeo, valjkast ili ovalno glavičast klas, koji je složen od cvjetića svijetlo do tamnoružičaste boje.
Srčenjak cvjeta od svibnja do srpnja. Plod je trostrani oraščić boje kestena, veličine 3,5-4 mm.

Za jelo služe sasvim mladi listovi i stabljike. Od njih se spremaju čorbe, variva i salate. Mladi listovi sadrže oko 50 mg vitamina C. U engleskoj kuhinji je poznat puding koji se pravi od listova srčenjaka.

U ljekovite svrhe upotrebljava se izvađen i osušen podanak srčenjaka – Bistortaerhizome. Vađenje podanka obavlja se u ožujku ili travnju, odnosno rujnu ili listopadu. Izvađen podanak treba najprije očistiti od korjenja, stabljike, truleži i slično, a zatim oprati u hladnoj vodi. Poslje čišćenja, rizom treba isjeći u sitne komadiće i osušiti na hladnom i zračnom mjestu. Osušen podanak nema mirisa, ukus mu je vrlo opor i pomalo gorak. Treba ga čuvati zaštićenog od svjetlosti i ne duže od dvije godine. Rizom srčenjaka od biološki aktivnih supstanci sadrži 15-36 % katehinskog tanina, do 30 % škroba, taninsko crvenilo, proteine itd.

Podanak srčenjaka koristi se za izradu dekokta, ekstrakata i složenih čajeva, koji se upotrebljavaju u liječenju malokrvnosti, proljeva, upala usta i desni, u vidu obloga, za ispiranje gnojnih rana, hemoroida i raznih kožnih oboljenja. Crijevni trakt podstiče na rad. Primenjuje se i u ginekologiji.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.