• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/POTENTILLA ANSERINA L. – Steža

POTENTILLA ANSERINA L. – Steža

Datum: 29.08.2011 14:53 | Kategorija: Biljne vrste

POTENTILLA ANSERINA L. – Steža Sinonimi: Argentina vulgaris Lam., Dactylophyllum anserina Sp., Fragaria anserina Crantz., Potentilla argentina Huds.

Narodni nazivi: Bezanka, gosja trava, gusja trava, gusjak, petoprsta steža, srcepuc.

Opis biljke: Steža nema, kao ostale vrste Potentilla, prstasro razdijeljene listove nego isprekidano perasto razdijeljene listove koji su složeni u rozetu. Donja strana listova gusto je pokrivena srebrno-sivim dlakama pa su listovi s donje strane mnogo svjetliji nego s gornje strane. Iz podanka izbijaju do 40 cm duhe vriježe kojje pužu po tlu i u koljencima se ukorjenjuju te stvaraju nove listove i cvjetove s dugim peteljkama. Cvjetovi se sastoje od peterodjelne čaške i pet kruničnih listova jarkožute boje sa 15-20 prašnika. Cvjetovi se noću popuno zatvaraju a za vrijeme kiše samo napola. Miris biljke je svojstven, a okus čitave biljke gorak i sluzav.

Vrijeme cvatnje: Svibanj do srpnja.

Stanište: Steža raste na livadama, travnatim šumskim mjestima, grabama, uz rubove putova, na seoskim utrinama i pašnjacima na vlažnoj glinastoj podlozi a uspijeva daleko od sjevernih područja. Zasađena u vrtovima nije prikladna kao ljekovita biljka.

Ljekoviti dijelovi biljke: Sabiru se potpuno izrasli listovi ali i čitava biljka za vrijeme cvatnje, pri tom paziti da se biljka prilikom sabiranja ne čupa s korijenjem već je treba prirezati do zemlje. Sabire se i korijen i to u proljeće (ožujak, travanj) ili u jesen (listopad). Sušenje svih biljnih dijelova vrši se u hladu na prozračnom mjestu.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Uz veliku količinu tanina i tormentola, u istoj mjeri postoje i ostale ljekovite i djelotvorne tvari kao i kod korijena petoprste.

Ljekovito djelovanje: Steža djeluje izričito na smanjenje grčeva, ne samo u želucu i crijevima, nego i na mišićne grčeve svih vrsti, na grčeve lista na nozi, liječi grčeviti kašalj pa čak i grčevito stezanje srca.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.