• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/PINUS SILVESTRIS L. – Bijeli bor

PINUS SILVESTRIS L. – Bijeli bor

Datum: 29.08.2011 12:17 | Kategorija: Biljne vrste

PINUS SILVESTRIS L. – Bijeli bor Sinonimi: Pinus rubra Mill.

Narodni nazivi: Beli bor, bor, borika, borovc, čam, divlji bor, grozdni bor, lučevina, obični bor, smrok, smrč, šumski bor.

Opis biljke: Stablo bora može narasti preko 10 m visine, a njegov stupasti korijen prodire duboko u tlo. Deblo i grane pokrivene su u mladosti smeđe-crvenkastom korom a kasnije sivo-smeđom. Grane se vremenom šire u obliku kišobrana. Sivo-zelene iglice, duge 5 do 6 cm, sastavljene su u čupercima po dvije zajedno. Cvjetovi su jednodomni te se iz ženskih cvejtova oblikuju male šišarice, u početku crvenkaste a kasnije smeđe i drvenaste. Miris i okus je smolast i poput terpentina.

Vrijeme cvatnje: Svibanj a vrijeme sazrijevanja sjemena u listopadu druge godine.

Stanište: Bijeli bor je veoma rasprostranjen u čitavoj Europi te raste u nizinskim i u brdskim područjima sve do visokih planinskih područja.

Ljekoviti dijelovi biljke i ljekovito djelovanje: Isto je kao i kod smreke, samo što je ljekovitost pojedinih biljnih dijelova nešto jača. Borovi se od davnine smatraju ljekovitim biljkama. Borovi s Himalaje bili su već prije 5000 godina poznati po svojoj ljekovitosti u pučkoj medicini Dalekog istoka.

U Kini se bor zvao kao i danas „sung“ te su iglice bora upotrebljavane za dimljenje prostorija u kojima je netko umro. Prema starom kineskom shvaćanju fini miris borove smole primamljuje duh pokojnika u njegovu kuću te on ostaaje i boravi među preživjelim rođacima. Iz smole bora, miješane s biljem, pripremale su se mnoge ljekovie masti. Mladi izdanci bora koriste se u liječenju zastarjelih katara dišnih putova, promuklosti, kašlja, laganijeg bronhitisa, za inhalaciju i sl. Mladi izdanci i iglice koriste se, također u liječenju astme te u liječenju reumatskh bolesti i gihta (uloga). Kod grčeva izazvanih žučnim kamencima koristi se tek istekla smola. Za liječenje određenih bolesti iako rijeđe koriste se i češeri.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Kao i kod svih četinjara eterično ulje je najvrednija ljekovita tvar, koja se kod bijelog, a posebno kod planinskog bora, može dobiti u najizdašnijim količinama. Ulje bora sadrži felandren, kadinen i pinen. U iglicama su dokazane znatne količine vitamina C, a količina vitamina C je veoma ovisna o vrsti bora, njegovom staništu, starosti, godišnjem dobu kada se sabiru iglice i o stupnju usitnjenosti iglice. Iglice sabirane u proljeće (travanj) imaju veoma visok postotak vitamina C, iglice izrezane neposredno prije pripreme čaja imaju i do 60 posto, a sitnije izrezane i do 80 posto više vitamina nego neusitnjene iglice.

Iglice bora, kao i sve iglice četinjara, treba upotrijebiti po mogućnosti neposredno nakon sabiranja, jer se vitamin C najvećim dijelom gubi procesom sušenja, te su iglice, čuvane više od jedne godine, potpuno bezvrijedne.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.