• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/ACHILLEA MILLEFOLIUM L. - Stolisnik

ACHILLEA MILLEFOLIUM L. - Stolisnik

Datum: 21.07.2011 13:13 | Kategorija: Biljne vrste

ACHILLEA MILLEFOLIUM L. - Stolisnik Sinonimi: Achillea collina Becker, Achillea lanata Koch, Achillea panonica Scheele.

Narodni nazivi: Ajdučica, ajdučka trava, arman, hajdučica, hajdučka trava, kačak, kostret, kunica, mezinec, ravan, rman, roman, romanika, sporić, sporiš, stolist, stolista, stolisak.

Opis biljke: Iz svijetlosmeđeg, puzavog i trajnog podanka potjeraju u proljeće najprije kovrčavi i široki prizemni listovi složeni u obliku rozete, a zatim istjera i uspravna stabljika. Stabljika je na presjeku cilindrična, glatka, unutra srčikasta, gola ili proviđena sitnim dlačicama, što je ovisno o visinskom položaju staništa. Visina stabljike kreće se od 30 do 80 cm, a listovi koji izrastu na stabljici u početku su svjetlije, a kasnije tamnozelene boje. Stabljika je inače nerazgranjena, uspravna, nosi listove s kratkom peteljkom, listovi su sitno perasti a perca listova završavaju sićušno malim bodljikavim vrhovima. Bijeli ili ružičasto-bijeli cvjetovi skupljeni su u cvat na vrhu stabljike. Plodići su duguljasti i srebrno-sive boje. Listovi i cvjetovi imaju fini aromatični miris dok im je okus mirisav, trpak i steže.

Vrijeme cvatnje: Od početka lipnja pa do prvih mrazova u kasnoj jeseni.

Stanište: Stolisnik je proširen po čitavoj Europi sve do dalekog sjevera. Raste pojedinačno ili često u velikom mnoštvu na livadama i pašnjacima, na sunčanim čistinama uz putove i rubove polja kao običan i vrlo čest korov. Stolisnik je u svojim zahtjevima veoma skromna biljka a otporan je na vrućinu, sušu i hladnoću. U širenju jedino izbjegava vlažna ili isključivo mokra staništa.

Ljekoviti dijelovi biljke: Za vrijeme cvatnje sabiru se cvjetovi s kratkom peteljkom i čitava biljka najviše do 30 cm duljine. Ukoliko bi se pri sabiranju čitava biljka prirezivala sasvim do zemlje, dobila bi se odrvenjela droga s premalim sadržajem cvjetova i listova u odnosu na čitavu količinu osušene droge. Tako sabrana droga vrlo je slabe kvalitete. Cvjetovi i čitava biljka sabrani nakon što je cvatnja završena, daju tamni i prezreli izgled osušenoj biljci pa se takva ne može upotrijebiti u ljekovite svrhe.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Stolisnik prije svega sadrži gorku tvar ahilein i eterično ulje s plavim ugljikovodikom azulenom, koji je sadržan i u kamilici. Količinski je ulje stolisnika prema ulju kamilice većinom sadržano u manjoj mjeri, što je iznimno ovisno o staništu. Istraživanja su pokazala da ulje stolisnika djeluje na sprečavanje razvoja klica. To eterično ulje sadržano je znatno više u cvjetovima nego u listovima. Djelovanje ulja stolisnika na sprečavanje razvoja klice od istog je značenja kao ulje timijana, odnosno, eterično ulje crvenog luka. Ulje stolisnika sadrži nadalje još cerotinsku kiselinu, cerilni alkohol, oleinsku kiselinu, linolensku kiselinu i dr. Od ostalih ljekovitih i djelotvornih tvari stolisnik sadrži sterin, palmitinsku, salicilnu, mravlju, octenu i izovalerijansku kiselinu, još nepoznato lakton i jedan još ne pobliže utvrđen sastavni dio s visokom točkom vrelišta. Nadalje su utvrđeni još smola, inulin, asparagin, guma, bjelančevina, fitosterin kao i fosfati, nitrati i kalijeve soli. Novija su istraživanja pokazala da je u klorofilu stolisnika sadržan sastavni dio nalik vitaminu A, kao i vitamin C. To neobično bogatstvo ljekovitim i djelotvornim tvarima objašnjava tako jedinstvenu ljekovitost te biljke.

Ljekovito djelovanje: Izuzevši kamilicu, teško da druge ljekovite biljke ujedinjuju u sebi tako mnoge i tako djelotvorne ljekovite snage kao stolisnik. Zbog visokog sadržaja gorkih tvari i eteričnog ulja stolisnik se u prvom redu ubraja u gorke droge. Radi toga je ljekovito djelovanje stolisnika naročito povoljno kod raznih oboljenja crijeva i želuca, bilo za otklanjanje pomanjkanja apetita, otklanjanje nadutosti, kod grčeva u crijevima i želucu ili za liječenje upala: upale debelog crijeva (kolotis) ili upale želuca (gastritis). Čaj od stolisnika povećava aktivnost crijevnih žlijezda, otklanja pojave vrenja, začepljenosti, smetnje u jetri i žučne grčeve. Radi znatnog sadržaja kalija pobuđuje uredan rad bubrega jer izaziva, potpuno bez nadražaja, pojačano izlučivanje mokraće. Svi ti povoljni utjecaji na cjelokupan probavni trakt te oživljavajući porast povratnog toka venozne krvi srca, olakšavaju i pospješuju krvotok, a time ponovno dolazi do poboljšanja rada srca. Djelovanje stolisnika na poboljšanje i čišćenje krvi pomaže da se brzo smanje teškoće uslijed gihta i reumatizma ako bolesnik slijedi i sve ostale upute liječnika. Njegovo djelovanje je povoljno i u liječenju šećerne bolesti, naročito u početnom stadiju.

Lokacija ljekovite biljke: ACHILLEA MILLEFOLIUM L. - Stolisnik

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.