• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Kategorije/Ljekovite biljke - Biljne vrste/CALENDULA OFFICINALIS L. - Neven

CALENDULA OFFICINALIS L. - Neven

Datum: 21.07.2011 11:25 | Kategorija: Biljne vrste

CALENDULA OFFICINALIS L. - Neven Narodni nazivi: Bilek, bileć, bridovno zelje, mesiček, ognjac, ognjec, prstenčac, rigelc, ringels, vrtleni neven, zimorod, žutelj.

Opis biljke: Neven je jednogodišnja, razgranjena biljka sa stabljikom visokom do 60 cm, a čitava biljka proviđena je pustenastim dlakama. Listovi su naspramno smješteni i na stabljici sjedeći. Cvjetna glavica je narančasto-žute boje i promjera do 4 cm. Smatra se da je biljka predskazivač vremena, jer se primijetilo da još u istom danu pada kiša ako cvjetne glavice ostanu zatvorene poslije 7 sati ujutro. Miris biljke je svojstven i aromatičan.

Vrijeme cvatnje: Od lipnja gotovo do kraja listopada.

Stanište: Iako mu je prvobitna domovina južna Europa, neven se sasvim udomaćio i u drugim predjelima, ali uspijeva samo kao kultivirana biljka. Neven uspijeva kako i dobroj vrtnoj zemlji tako i na skromnijim zemljištima.

Ljekoviti dijelovi biljke: Sabiru se cvjetne glavice a u pučkoj medicini sabiru se i listovi za vrijeme cvatnje. Sa cvjetovima se mora postupati s najvećom pažnjom. Oni se sabiru samo po sunčanom vremenu i to mora prije sabiranja vladati bar nekoliko dana lijepo vrijeme. Nakon sabiranja cvjetne se glavice stavljaju na sjenovito i zračno mjesto da se samo djelomično prosuše. Nakon toga se iz cvjetnih glavica skinu samo latice koje daju cvijet nevena, drogu u službenoj upotrebi. Latice cvijeta se oprezno dosuše, no to dosušenje treba po mogućnosti obaviti što brže a kod toga se ne smije upotrijebiti umjetna toplina. U pučkoj medicini suše se cijele cvjetne glavice i u cijelom se stanju upotrebljavaju,a isto tako i listovi.
Ljekovite i djelotvorne tvari: One su još nedovoljno i samo površno ispitane. Utvrđeni su tragovi eteričnog ulja, smola, saponini, gorke tvari, guma, sluz koja sadrži dušik, bjelančevine, kalendulin, prozirna poput karotina, žućkasta boja koja nabubri u vodi, topiva u alkoholu i octu, a netopiva u eteru. Dokazani su još laurin, miristin, soli fosforne kiseline i ostale mineralne soli, te palmitinska, jabučna i salicilna kiselina.

Ljekovito djelovanje: Mnogi ljekoviti sastavni dijelovi koji su sadržani u nevenu stavljaju ga u položaj izvanredne ljekovite biljke, iako joj taj položaj do sada nije u cjelosti priznat. Neven se koristi u liječenju zatvora, žutice, bolesti želuca i crijeva, a naročito čireva u želucu i crijevima. Od svježih listova i cvjetova, domaće svinjske masti i voska priprema se „nevenova“ mast koja se veoma uspješno koristi u liječenju rana, otečenih žlijezda, krasta i osipa, kostobolja. Neven čisti (čast nešto nagriza), steže, pobuđuje cirkulaciju i pospješuje rast novog tkiva kod liječenja rana.

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.