• Stranicu
  • Google
Europska komisija u Bosni i Hercegovini

Projekt financira Evropska unija

Početna/Članovi mreže/Ponude i potražnje/Eterično ulje Kadulje (Salvia Officinalis)

Eterično ulje Kadulje (Salvia Officinalis)

Kadulja (Salvia Officinalis) 5 ml

03.04.2014 13:33

Cijena:

4,70 KM

Eterično ulje Kadulje (Salvia Officinalis)

Botanički naziv: Salvia officinalis

Uzgoj: tradicionalan, wild

Zemlja podrijetla: Bosna i Hercegovina

Način dobivanja: destilacija vodenom parom nadzemnog dijela biljke

Glavne kemijske sastavnice: alfa- i beta-thujene, beta-caryophyllene, beta-pinene, camphene, borneol

Djelovanje: lipolitik, ekspektorans, estrogenomimetik; antibakterijsko i fungicidno djelovanje.

Indikacije: amenoreja, problemi kod menopauze, afte, ožiljci, znojenje, pretilost, celulit.

Eterično ulje kadulje je pokazalo široki raspon djelovanja u testiranju in vitro. Zbog visokog udjela problematičnog ketona tujona, iskustva in vivo se sakupljaju vrlo polagano, usprkos činjenici da objavljeni podaci ukazuju je da je cjelovito ulje puno manje toksično nego što bi trebalo biti, obzirom na ketonski sastav.

Kadulja se profesionalnoj aromaterapiji koristi pretežno kod disbalansa ženskih spolnih hormona i njegovih posljedica (menstrualni problemi). Tada se nanosi dermalno, ali je ponekad potrebno i oralno uzimanje kadulje.

Prepoznato je vrlo učinkovito djelovanje kadulje na afte i općenito na probleme usne šupljine. U tom slučaju se radi oralni gel koji sadrži eterično ulje kadulje.

Najčešće korištenje kadulje je u recepturama mješavina protiv celulita.

***
Ljekovita kadulja (Salvia officinalis L., Lamiaceae) poznata je od davnina. Još danas je službeno u upotrebi u tretmanu infekcija grla i ustiju. Esencijalno ulje djeluje lipolitično, ekspektorirajuće. Djeluje dobro antibakterijski protiv Gram pozitivnih organizama, a slabo protiv Gram negativnih. Također dobro djeluje protiv gljivica (Candida). Jak je estrogenomimetik pa se najčešće koristi kod regulacije ženskih hormona u menopauzalnim tegobama te amenoreje, dismenoreje i policističnih jajnika.

Esencijalno ulje se skromno koristi u kozmetičkoj industriji. Zbog lipolitičnih svojstava koristi se u pripravcima protiv celulita i pretilosti. Osim toga, koristi se i kod problema s pretjeranim znojenjem.

Sadrži do 8% seskviterpena (kariofileni), monoterpenske alkohole (do 12% linalola, do 10% α-terpineola, do 15% borneola), seskviterpenski alkohol viridiflorol, do 14% oksida 1,8-cineola. Najveći je sadržaj monoterpenskih ketona (do 40% α-tujona, do 15% β-tujona, do 26% kamfora).

Oprez: Zbog visokog sadržaja ketona je neurotoksično, pogotovo uzimano oralnim putem, pa je potreban veliki oprez pri doziranju. Ne smije se koristiti u trudnoći i kod male djece. U visokoj dozi nadražuje kožu.

Više o Kadulji
Eterično ulje možete pronaći u:

• Sarajevu u Apoteci Tara

•Žepču J.Z.U. "Gradska Ljekarna"

•Žepču apoteka "Tina"

•Maglaju apoteka "Stari grad"

•Begov Han-Žepče apoteka "Dina"

•Zenica (Bulevar) apoteka "Merima"

  • Copyright © Agromap.net. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.
  • Ova internet stranica je urađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj stranice je isključiva odgovornost Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče
    i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.